2013/10/25

Perjantain porkkana

Makeanhimot iski perjantaille, joten joutu pyöräyttään pellillisen jotain suussa sulavaa. Pitkään aikaan ei oo tullu leivottua porkkanapiirakkaa, joten sitä sitte kiitos. Jauhot pöllyään ja mylly pyöriin. Ohessa ohjetta kaikille herkkuperseille ja hyvää viikonloppua!






























PORKKANAPIIRAKKA

Pohja

4 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1½ tl vaniljasokeria
100 g voita
6 dl porkkanaraastetta

- vatkaa munat ja sokeri
- lisää taikinaan jauhot, sooda, kaneli sekä vaniljasokeri
- lisää sulatettu rasva ja porkkanaraaste
- levitä leivinpaperin päälle pellille
- paista 200° asteessa noin 30 minuuttia

Kuorrutus

3 dl tomusokeria
60 g voita
125 g sulatejuustoa (esim. Olympia)
1 tl vaniljasokeria
mantelirouhetta päälle

- sekoita ainekset tasaiseksi, tomusokeria pienissä erissä lisäten
- levitä jäähtyneen pohjan päälle
- lisää mantelirouhe
- anna jähmettyä jääkaapissa
- herkuttele!

En tiedä johtuiko ruokasoodan käytöstä vai paistamisesta isolla pellillä, kun taikina ei kohonnut niin paljon ja näytti jäävän hieman matalaksi. Ehkä pienempi pelti/vuoka, niin saa korkeamman piiraan, maybe. Löysin siinä leipoessa toisenkin ohjeen, jossa taasen käytettiin leivinjauhetta nostamiseen, mutta pitää testaa sitä sitte seuraavalla kerralla. Hyvää tämäkin oli, ei jää kaappiin roikkumaan. Omnomomnom...

Long story short:

When sweet tooth hits you, you need to take necessary measurements.

2013/10/24

Hauska vaihtoehto liitutaululle.

Käytiinpä tuossa muutama päivä sitten pyörähtään Forumin uudessa Granit-myymälässä. Mitään suurempia ideoita mielessä tsekkailtiin myymälän tarjontaa ja fiilisteltiin tuotteita. 
Myymälästä löytyikin käteviä "liitumaalitusseja" mustana sekä valkoisena. Tusseilla pystyy kirjoittaan esimerkiksi metallille, kaakelille tai vaikkapa lasipinnalle. Tästäpä kätevä vaimoni heitti nerokkaan idean pöytään, että mitä jos raapustaisin leipäohjeet tai muut leivontareseptit keittiön välitilan lasipinnalle. 


Keittiössämme välitilaa kiertää pitkät lasipinnat, joten mikäs ois kätevämpää kuin tuhertaa ohjeet suoraan siihen. Tarvittaessa pinnan voi pyyhkiä kostealla liinalla eikä tussista jää jälkeäkään lasiin. Miten en ole ajatellut tätä lainkaan aikasemmin? Varsinkin leipäohjeissa ainesosia tulee aina sovellettua ja määriä muutettua, joten välitilan lasissa ne on aina sopivasti suoraan nähtävillä. Nerokasta. 

Tussin jälki taittuu hauskasti lasin pintaan, luoden varjon jolloin teksti näyttää aivan kuin se olisi ilmassa.

Long story short:

Being creative with my kitchen glasswall. No need for paper.

2013/10/18

Pizzaperjantai.

Viikonloppua pöytään ja vähän suolasta sen kylkeen. Sain muutama kuukausi sitten Instagramin kautta eräältä kulinaristilta pizzaohjeen, kun ihastelin hänen luomuksiaan ja kyselin millaista ohjetta hän taikinaan käyttää. No nytpä sitte tuli ohje testattua ja hyvin näytti onnistuvan. Pizzataikinoissa kuten leivissäkin, haaveena on aina onnistua valmistaa se muhkeasti kohonnut, rapeareunainen pizza, joten man's gotta do what a man's gotta do.


Alkuperäisessä taikinaohjeessa käytettiin italialaisia jauhoja nimeltä Molino Caputo Tipo 00 sekä perus kuivahiivaa, mutta itse suosin tuorehiivaa ja hapanjuuren käyttöä, joten kokeilin tehdä pohjan käyttäen molempia. Jauhot jota käytin oli Malmgårdin sihti vehnäjauhoa. Hapanjuuresta taikina saa makua ja luonnetta, tuorehiiva hoitaa kohottamisen, kuten tietty myös hapanjuurikin. Taikinan voi tietysti tehdä ilman hapanjuurtakin, mikäli sitä ei kotona satu kaapissa muhimaan. Tässä tapauksessa halusin kokeilla ihan mielenkiinnosta miten juuri vaikuttaa taikinan makuun ja kohoamiseen.



MUHKEA PIZZATAIKINA ( 3 pizzapohjaa)


• 500 g vehnäjauhoja (mieluiten luomua)
• 325 g vettä
• 10   g merisuolaa
• 7     g tuorehiivaa
• 50   g aktiivista hapanjuurta
• 10   g oliviiöljyä

- Sekoita kaikki ainekset keskenään, paitsi suola.

- Suosittelen käyttämään yleiskonetta. Sekoita taikinaa 2 minuuttia hitaalla nopeudella, kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoilta.

- Anna taikinan levätä kulhossa 10 minuuttia, jotta jauhot saavat imeä nesteen rauhassa itseensä.

- Lisää suola

- Sekoita 5 minuuttia keskinopeudella ja sen jälkeen vielä 2 minuuttia hitaalla nopeudella.

- Taikinan oikeanlaisen sitkon valmistumisaika riippuu paljon yleiskoneesta tai jauhoista, joten välillä kannattaa kokeilla aivan käsin taikinan elastisuutta ja ottaa siihen sormituntumaa. Itse testaan taikinaa siten, että otan sitä käsiin ja venytän ohuelti nähdäkseni "joustaako" taikina hyvin ilman ettei se repeä.

- Mikäli taikina irtoaa hyvin kulhosta ja näyttää sileältä sekä notkealta, muotoile se pyöreäksi palloksi ja siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon. Suojaa kulho kannella tai tuorekelmulla.

- Anna levätä lämpimässä paikassa noin 1½ - 2 tuntia tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen.

- Flipauta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se haluamaasi osiin. 
Itse tein taikinasta 3 pitsaa, jotka oli aika hyvän kokoisia, mutta voihan siitä tehdä vaikka kaksi todella muhevaa perhepitsaa jos uunissa riittää leveyttä.

- Pyöritä taikinapalat pyöreiksi, sileiksi palloiksi, heitä jauhoja päälle ja laita kohoamaan sivuun vielä noin tunniksi. Peitä taikinapallot joko liinalla tai tuorekelmulla, jotta pallot eivät pääse kuivumaan kohoamisen aikana.

- Laita uuni lämpiämään 250'C ja mikäli sinulla on leivinkivi käytössä, niin se myös uuniin kuumenemaan. Voit käyttää kiven sijasta myös uuninpeltiä siten, että laitat sen uuniin lämpenemään ja uunin ollessa hot as hell, flippaat pitsan leivinpaperin kanssa pellille. Kuuma leivinkivi tai pelti antaa pizzapohjalle hyvän potkun kohoamisessa ja rapeat reunat.

- Pyöräytä pizzapohjat ja heitä lisukkeet päälle, paista about 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. 

Buon appetito!


Vinkkendaali! Ohessa on hyvät videot leipuri Martin Johanssonilta, kuinka pyöritellä pizzataikinat palloiksi, sekä kuinka muotoilla itse pizza. Tsekkaa.

                                       

                                       


Long story short:

Weekend is here, baking some pizza and it was good. Five enthusiastic thumbs up.

2013/10/10

Kirjauutuus. Martin Johansson - Juurevaa Leipää.

Viimein myynnissä, jihuu. Alunperin olin ostamassa tätä kirjaa CDON.Comista jo syyskuussa, mutta kirjan julkaisu siirtyikin yhtäkkiä joulukuulle, tai niin ainaki kirjan julkaisija Moreeni ilmoitti, noh eipä siinä mittää odotellaan rauhassa. Satuinpa sitten eilen ohimennen käymään Suomalaisessa Kirjakaupassa ja kas kummaa, siellähän se Juurevaa Leipää-kirja odotteli hyllyssä. Ihme meininkiä kyllä, tulee-ei tule-julkaisu siirtyy ja nyt myynnissä. Selavii vaan ja näköjään viel eri kansikuvaki ku nettikaupan versiossa, sama se pakko-ostos.


No itse kirjaan. Tässä jo tovin leipien leivontaan hurahtaneen, on blogien kautta tullut seurattua Martin Johanssonin leivontaa ja sen herkullisia lopputuloksia. Kirjassa käsitellään simppelin selkeästi leipien leivontaa taikinajuurta käyttäen. Jos sinulla ei ole sattumalta vielä omaa juurta kaapissa huutelemassa, niin kirja opastaa helposti kuinka valmistat oman hapanjuuresi leivontaa varten. 




Kirjan kaikissa ohjeissa käytetään joko hapanjuurta tai ruisjuurta. Kirjassa on 23 juureen leivotun leivän valmistusohjetta. On vaaleita, tummia, kovia, pehmeitä, happamia ja mietoja leipiä. Kauniin herkulliset kuvat suorastaan kutsuu leipomaan ja kokeilemaan ohjeita kotikeittiössä.


Leivistä puheenollen, tein menneenä viikolla vaihteeks ruisleipää ja tähän mennessä parhaiten onnistuneet "kolmoset" tuli uunista ulos. Kaverin vinkistä päätin antaa esitaikinan muhia reilusti kauemmin eli 36 tuntia ja huomattavasti reippaammin kohosivat. Nyt viipaleetkin on jo oikean leipäviipaleen kokoisia eikä täysin littanoita ja maku on todellakin kohillaan. Juurevaa leipää-kirjassa on myös hyvä ruisleipä-ohje, suosittelen tutustumaan. Bakelicious!

Long story short:

Martin Johansson's new book about baking bread using sourdough. 
Recommended for every home bakers. 





2013/10/09

SCOTCH & SODA ♥ MAISON SCOTCH - YSTÄVÄMYYNNIT 10.-12.10.13 OSA 2


Bonjour belle rebelles. Nyt on vuorossa sitten naisten upee Maison Scotch kesämalliston 2014 sniikkaus. Kaikki jutun tuotteet ovat siis myös tulevissa ystävämyynneissä myytävänä, joten feast your eyes on these candies.

Samoiten kuin miestenkin mallistossa, naisten mallisto on yhtä lailla tropiikin eksoottinen niin väreiltään kuin printeiltäänkin. Vintage kuoseja 50-luvun hengessä. Retroja coctail henkisiä värikomboja, meriaiheisia printtejä kuten koralleja, palmuja tai simpukoita. Mallistossa on tietenkin myös paljon rauhallisiakin sekä neutraaleja sävyjä, mutta poimin tähän nyt ne silmäänpistävimmät ja säväyttävimmät tuotteet. 


Asusteita ja koruja oli joka lähtöön. Hienosti käsiteltyjä nahkaisia lompakoita sekä käsilaukkuja kauniissa mintun sävyssä, unohtamatta värikkäitä korviksia tai kaulakoruja.



Todella tyylikkäitä ja juhlavia, hihattomia silkkipaitoja merihenkisillä printeillä. Tarjolla oli monta muutakin samantyylistä siroa hihatonta, mutta tässä omat suosikit.






Ananasakäämä!








Noi silkkimäisen satiiniset takit oli niin hienoi ja hei toi pitkä armyvihreen värinen nylontyyppinen takki oli muuten malliltaan pitkä, yli takamuksen joten todella menis varmaan syystakkina just fine.






Voiko huiveja olla koskaan liikaa?




No niin siinäpä esimakua tulevasta ja tosiaan huomenna ovet näihin herkkuihin aukeaa klo 11 reikä reikä. Suosittelenkin, että parhaat ja uniikit lahjahankinnat itselle ja ehkä muillekkin kannattaa tehdä jo nyt. Samalla myös ne pikkujoulut alkaa hiipiin mielen sopukoihin iltojen pimetessä, joten aikainen tonttu kesteihin vaatteet nappaa. Käykääs shoppaileen, sillä näitä ei muualta saa vielä pitkään aikaan. Cha-ching!

MISSÄ? MILLOIN?

SINIMÄENTIE 10B / ALAPIHA
MANKKAA

TO 10.10 KLO 11-19
PE 11.10 KLO 10-18
LA 12.10 KLO 10-15

Maksuvälineenä käy kaikki normikortit. Plastic fantastic.

Mikäli et omista autoa, niin parhaiten pääset julkisilla paikalle ainakin bussilla 212 Elielin aukiolta ja 110:llä Kampista. 212 pysähtyy aivan viereen kun jäät pois Vehkaniityn kohdalla, mutta 110 jää vähän kauemmaksi Mankkaantien ja Sinimäentien risteyksen Klovinristin pysäkille, josta joutuu reippaileen kävellen jonkin matkaa paikanpäälle. Tietysti jos on oma auto, niin fuggedaboutit just drive like you stole it.


Long story short:

Attention! Fashion hungry peoples.
Scotch & Soda - Maison Scotch sample sales are coming soon.

2013/10/08

SCOTCH & SODA ♥ MAISON SCOTCH - YSTÄVÄMYYNNIT 10.-12.10.13 OSA 1



Once again syystuulet puhaltelee korviini mukavia uutisia, nimittäin Scotch & Sodan sekä Maison Scotchin ystävämyynnit on aivan näillä näppäimillä oven takana. Pääsin vähän ennakkoon fiilaileen tulevaa ensi kesän mallistoa ja räpsiin huolella kuvia valtavasti mallistosta, joka on jälleen kerran kyllä niin siisti. 

Tuotteita on niin mielettömästi, että päätin jakaa jutun kahteen osaan, ensimmäinen osa fiilistelee miesten Scotch & Soda tarjontaa ja toinen osa naisten Maison Scotch mallistoa.  


Koko mallisto on eksoottisen räikeä, Hawaii-henkistä retrorantaa ja Aloha!-fiilistä pöytään. Vaatteet on täynnä vintagemaisia värejä, kasvillisuutta sekä isoja printtejä. Auringossa vaalentuneita ja palaneita sävyjä, kuten minttua ja haaleaa oranssia. 

Valinnanvaihtoehtoa löytyy nahkasandaaleista ulkotakkeihin, juhlavia puvuntakkeja sekä kauluspaitoja, shortseista pehmeisiin villaneuleisiin ja tyylikkäisiin asusteisiin.



Vaikka se syksy piskaa märkää lehteä ikkunaa vasten, niin se ei tarkota että peli olis hävitty, ehei näillä varusteilla kesä jatkuu vaikka neljän seinän sisällä ja mikä parasta, nyt on hyvä sauma hankkia vaikka ensi kesälle ne hoteimmat hepenet. Unohtamatta tulevia talvilomia etelän lämmössä, maybe beibi. Niin ja onhan aina hyvä hetki ottaa iisimmin töissä, kun on "Casual Friday". Nice.


Ehdottomasti suositeltavaa poistaa ystiksiltä joku näistä ja monesta muusta tyylikkäästä bleiskasta itelles tuleviin pikkujouluihin se illan puhutuin THE väriläiskä. Eipä!


Siinäpä jotain esimakua tulevasta, seuratkaa Fenix Fashion Oy:n facesivuja, sinne pudottellaan viel lisää kuvia tarjonnasta. Aiiit. 

MISSÄ? MILLOIN?

SINIMÄENTIE 10B / ALAPIHA
MANKKAA

TO 10.10 KLO 11-19
PE 11.10 KLO 10-18
LA 12.10 KLO 10-15

Maksuvälineenä käy kaikki normikortit. Plastic fantastic.

Mikäli et omista autoa, niin parhaiten pääset julkisilla paikalle ainakin bussilla 212 Elielin aukiolta ja 110:llä Kampista. 212 pysähtyy aivan viereen kun jäät pois Vehkaniityn kohdalla, mutta 110 jää vähän kauemmaksi Mankkaantien ja Sinimäentien risteyksen Klovinristin pysäkille, josta joutuu reippaileen kävellen jonkin matkaa paikanpäälle. Tietysti jos on oma auto, niin fuggedaboutit just drive like you stole it.



Long story short:

Attention! Fashion hungry peoples.
Scotch & Soda - Maison Scotch sample sales are coming soon.